АРХИВА ВЕСТИ АПРИЛ
 

СРЕДЊОШКОЛЦИ ПОВЕЗУЈУ ДРЖАВЕ И ГРАДОВЕ ЕВРОПЕ

28.04.2009.

Делегацију ученика и професора из Аустрије и Гимназије „Светозар Марковић“, који су организовали у Нишу сусрет поводом обележавања десетогодишњице постојања Савеза средњих школа Европе, примио је председник Градске општине Палилула, професор др Игор Новаковић. У веома срдачном разговору истакнути су примери добре праксе сарадње локалне управе и гимназије. Овим поводом професор Олга Драгојловић, директорка Гимназије упознала је председника да је из међународног пројекта „Сандкорн“ 1999. године, који су реализовале – средња школа из Ибса у Аустрији и нишка гимназија „Светозар Марковић“ настао Савез који је повезао средње школе у Европи.

детаљније

 

ФАКУЛТЕТ ПРОМОВИСАО ПРОГРАМ У ОПШТИНИ СВОГЕ

24.04.2009.

У оквиру програма регионалне-суседске сарадње братских општина – Градске општине Палилула и Општине Своге, организована је промоција нишког Факултета заштите на раду у Бугарској. Емил Атанасов-Цветанов, председник Општине Своге, у својству домаћина овог сусрета, приредио је пријем за делегацију Градске општине Палилула, коју је предводио Милан Ђурђевић, председник Скупштине и представнике Факултета, на челу са професора др Драганом Спасићем, деканом ове престижне образовне установе и доцентом др Гораном Ристићем, продеканом за квалитет и развој. У мултимедијалној сали Општине Своге, групи од педесатак бугарских средњошколаца промовисан је наставни програм нишког Факултета заштите на раду, посебно нови наставни програм - управљање комуналним системима.

детаљније

 

ПРАЗНИК ЦВЕЋА-ЗА ЧИСТИ РОДНИ КРАЈ

23.04.2009.

У оквиру програма међународне - суседске сарадње, Градска општина Палилула – Србија (www.palilula.eu) и Општина Своге - Бугарска (www.svoge.bg), које су недавно потписале споразум о братимљењу, обележиле су Светски дан Планете земље сусретом  ученика и наставника основних школа “Краљ Петар Први” и “Св.Иван Рилски”, као и представника братских општина. Овим поводом у бугарском месту Искрец, једном од највећих насељених места на територији општине које је удаљено 10 километара од града Своге, осмишљен је програм “Празник цвећа”, који су под покровитељством општине Своге припремили ученици и наставници основне школе “Св.Иван Рилски”. Активност је отпочела доласком делегације из Србије-Градске општине Палилула,...

детаљније

 

ПОЛАЗНИЦИ ОБУКЕ ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ ДОБИЛИ ДИПЛОМЕ

23.04.2009.

Двадесет и пет полазника обуке под називом „Како започети сопствени бизнис?“, коју је покренула и у сарадњи са Регионалним центром за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш, организовала Градска општина Палилула, успешно je савладалo предвиђен програм који ће им омогућити  предност приликом конкурисања за START UP  кредите. На свечаности у просторијама МК „Палилула“ полазницима ове бесплатне обуке за почетнике у предузетништву, председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић уручио је дипломе. Он је овим поводом изјавио да Градска општина Палилула подстиче своје грађане, а нарочито млађе људе, да започну споствени бизнис а самим тим и реше проблем свог запослења и будућу егзистенцију.

детаљније

 

ОТПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ“

21.04.2009.

Одбор за прославу манифестације „Палилулско вече“, који је формиран одлуком Већа Градске општине Палилула, одржао је конститутивни састанак у просторијама Општине. За председника Одбора изабран је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула а за заменика председника Братислав Вучковић, заменик директора ЈКП „Медиана“. Задатак Одбора, који чине представници општине, установа, организација и истакнути појединци са Палилуле, је да благовремено осмисли програм обележавања манифестације „Палилулско вече“, која ће се одржати у среду 03.06.2009. године. На овом састанку је договорено да се програм „Палилулско вече“ организује на простору улица „Војводе Гојка“, „Епископске“ и „Божидарчеве“ а да се централна прослава одржи на самој Палилулској рампи као и претходних година.

детаљније

 

ИЗВЕДЕНО ДЕЛО ПЕРГОЛЕЗИЈА-СТАБАТ МАТЕР У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ

16.04.2009.

Нишка публика је поводом обележавања Ускршњих празника имала јединствену прилику да  ужива у ремек-делу италијанског композитора Г.Б.Перголезија-Стабат Матер. Овај хуманитарни Ускршњи концерт је организовала установа културе Нишки културни центар у сарадњи са Народним позориштем у Нишу а под покровитељством Градске општине Палилула. Бројној публици, у сали Народног позоришта, дело Перголезија извео је камерни оркестар КОНСТАНТИНУС на челу са виолинистом Игором Алексићем, у пратњи Нишког камерног хора, са диригентом Иваном Мировић и солистима: Катарином Симоновић-Иванковић-сопран и Александром Ристић-мецосопран. Приход од улазница  са концерта, како је најављено, намењен је у хуманитарне сврхе-деци специјалних школа „Бубањ“ и „14.Октобар“.

детаљније

 

ПОЧИЊЕ ОБУКА ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

16.04.2009.

Градска општина Палилула у сарадњи са Регионалним центром за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш организију бесплатну обуку за почетнике у предузетништву и правна лица под називом „Како започети сопствени бизнис?“.

Oву обуку похађаће сви заинтерсовани предузентици и правна лица са територије Градске општине Палилула која су попунила формулар на шалтеру Услужног центра Општине након јавног позива 09. марта 2009. године.

Обука за предузетнике и правна лица стартоваће у уторак, 21. априла 2009. године и реализоваће се у току три дана до четвртка 23. 04.2009. године у временском периоду од 13 до 16 часова у просторији Месне канцеларије „Палилула“, поред зграде Нишког културног центра у Нишу.

детаљније

 

ШКОЛСКИ ПРИБОР КАО ДОНАЦИЈА

14.04.2009.

Ученицима школе за основно и средње образовање 14. октобар” у Нишу у оквиру донаторских активности које је иницирала Градска општина Палилула, обезбеђен је школски прибор-дар приватног предузетника из Ниша Цветка Пејчића. Ову образовну установу, која ради са децом ометеном у интелектуалном развоју, посетила је Зорица Стоиљковић, општински већник и са директорком школе Олгицом Костић и наставницима разговарала о актуелним проблемима рада у школи. Подизање свести у локалној заједници о деци ометеној у развоју, њиховим правима, потребама, потенцијалима и стварање окружења које ће им омогућити једнаке могућности и равноправно учешће у локалној заједници, као и добра координација са приватним предузетницима стална је активност руководства Општине.

детаљније     

 

ХУМАНИТАРНИ УСКРШЊИ КОНЦЕРТ

10.04.2009.

Поводом обележавања Ускршњих празника нишка публика ће имати прилику да у четвртак, 16.04.2009.године у сали Народног позоришта у Нишу, са почетком у 20:00 сати. ужива у ремек-делу италијанског композитора Г.Б.Перголезија-Стабат Матер. Овај хуманитарни Ускршњи концерт, који припрема установа културе Нишки културни центар под покровитељством Градске општине Палилула, извешће Камерни оркестар КОНСТАНТИНУС, Нишки камерни хор, са диригентом; Иваном Мировић и солистима: Катарином Симоновић-Иванковић-сопран и Александром Ристић-мецосопран. Приход од улазница биће намењен у хуманитарне сврхе-деци специјалних школа „Бубањ“ и „14.Октобар“.

детаљније  

 

ПОЧЕТАК САРАДЊЕ У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА

10.04.2009.

Представнике бугарске општине Своге, Веронику Маринову, Силвију Ангелову и Петранку Димитрову, које су учествовале на Сајму туризма екологије и спорта у Нишу, примио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. У разговору је учествовао и Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Бобан Микић, члан општинског Већа. Овим поводом разговарало се о остваривању програма сарадње општина Палилула и Своге након потписивања споразума о братимљењу. Прва од активности је посета општини Своге 23. априла поводом традиционалне манифестације „Празник цвећа“. Ученицима основне школе „Св.Иван Рилски“ у месту Искрец-општина Своге доћи ће у посету мали палилулци, двадесет ученика и наставник из основне школе „Краљ Петар Први“. Директор ове образовне установе проф.Роберт Џунић истакао је да је школа недавно добила и одговарајућу донацију бугарског конзулата у Нишу, тако да ће се сарадња деце и наставника на овај начин проширити.

детаљније

 

НА САЈМУ ТУРИЗМА НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕН ШТАНД ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

08.-10.04.2009.

Градска општина Палилула је на 10. Међународном сајму туризма, екологије и спорта, који је одржан у хали „Чаир“ у Нишу ОД 8-10. априла 2009.године освојила прву награду за најлепше уређен штанд. Посетиоци ове туристичке, привредне и еколошке манифестације, која је окупила преко педесет излагача из земље и иностранства могли су у изложбеном простору Градске општине Палилула да упознају понуду етно туризма, јер су туристички потенцијали општине углавном  руралног типа, коју је представило удружење грађана „Етно удружење Палилула“ као и могућности развоја коњичког спорта које је представио коњички клуб „Нониус“. На штанду општине Палилула представљени су и угоститељски потенцијали – посебно смештајни капацитети у хотелима и хостелима који послују на територији Општине и то:  хотели „Александар“, „Панорама“, „Видиковац“, „Зелени Вир“, „Светлост“ и хостели: „Европа“ и „Марвел“.

детаљније                                                                                              галерија слика

 

ОДРЖАНА 7. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГО ПАЛИЛУЛА

09.04.2009.

Седма седница Скупштине Градске општине Палилула, коју је сазвао председник Скупштине Милан Ђурђевић одржана је у четвртак 09. априла 2009. године, у сали НКЦ-а. У раду Скупштине учествовалo je 25 одборника, општински већници и председник Општине Палилула проф. др Игор Новаковић. Након усвајања Записника са VI седнице Скупштине Градске општине Палилула одборници су разматрали Споразум о братимљењу Градске општине Палилула са општином Своге у Бугарској и донели Решење о потврђивању (ратификацији) овог Споразума. На овој седници донета је и Одлука о измени Одлуке о држању домаћих животиња на подручју Градске општине Палилула и као и Одлука о измени одлуке о формирању Одлука о формирању Анкетне комисије за утврђивање пословања Градске општине Палилула у периоду од 11.10.2004. године до 31.12.2008. године.

детаљније

 

ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА НИША 08. АПРИЛА 1941. ГОДИНЕ

08.04.2009.

Градска општина Палилула у сарадњи са Удружењем грађана „Стари Ниш“ , које негује традиције и очување баштине Ниша,  одржала је, на Старом нишком гробљу – Горица, помен жртвама бомбардовања Ниша 08. априла 1941. године.

Овим поводом на спомен обележје венце су положили председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић, Никола Ђ. Јовановић председник Удружења „Стари Ниш“ и Милорад Стошић, градски већник и евоцирали болна сећања на бомбардовање Ниша пре 68 година.Председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић је подсетио присутне на овај дан, на жртве и материјалну штету која је нанешена приликом овог напада немачких фашистичких снага истакавши да ће се Општина Палилула у наредном периоду, у сарадњи са надлежним институцијама побринути да се ово спомен обележје реконструише и добије облик какав заслужује.

детаљније

 

ЕКОНОМСКИ ИНСТРУМЕНТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

07.04.2009.

Радне групе Европског покрета Србије (www.emins.org) за Заштиту животне средине Националног конвента о Европској унији одржала је један од састанака у Нишу, под покровитељством Града Ниша. Након поздравне речи Миле ВУЈИЋ, председнице Европског покрета у Србији-Ниш, Скуп је отворио мр Милош Симоновић, градоначелник Ниша који је у уводној речи упознао присутне са досадашњим активностима и плановима Града Ниша (www.ni.rs)у области животне средине. Модератор заседања и интерни експерт Радне групе професор др Драгољуб Тодић, говорио је о закључцима првог и другог састанака где су разматране теме-Одрживи развој и интеграција циљева у области животне средине у секторске циљеве и Хармонизација националних прописа у области животне средине са прописима ЕУ. Тема трећег заседања редне групе у Нишу била је – Економски инструменти у области животне средине.

детаљније

 

СУСРЕТ СА ДИРЕКТОРОМ УНЕСКА ЗА БАЛКАН

03.04.2009.

Учеснике “Пролећне школе теорије струна, космологије и честица – SSSCP2009”(http://seenet-mtp.info/ssscp2009/), која се од 1. до 4.априла 2009. године одржава у Нишу на Одсеку за физику Природно-математичког факултета (ПМФ) у сарадњи са Астрономском опсерваторијом Београд (АОБ) Локални коорганизатором-Подружницом друштва физичара Србије Ниш, посетио је др Енгелберт Рос,  директор UNESCO-BRESCE у Венецији. Он је на почетку рада овог скупа у Нишу говорио о досадашњој и будућој регионалној сарадњи у области науке и образовања у Региону. То је и био повод за сусрет председника Градске општине Палилула (www.palilula.eu ) професора др Игора Новаковића са организаторима овог скупа и регионалним директором УНЕСКА.

детаљније

 

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХОТЕЛА И ХОСТЕЛА

02.04.2009.

Градска општина Палилула у оквиру својих активности ораганизовала је радни састанак са представницима хотела „Александар“, „Панорама“, „Видиковац“, „Зелени Вир“, „Светлост“ и хостела „Европа“ и „Марвел“, који се налазе на територији општине. Представнике хотела и хостела  је примио члан Већа ГО Палилула Бобан Микић са сарадницима а састанку је присуствовао и представник новоформираног Јавног предузећа „Горица“.

Једна од тема овог састанка била је заједнички наступ на 10. Међународном сајму туризама, екологије и спорта који се одржава од 08. до 10. априла 2009. године у хали „Чаир“ у Нишу где су представници хотела и хостела у разговору са представницима Општине дефинисали детаље и начин представљања својих капицитета на штанду Градске општине Палилула на овом Сајму.

детаљније